Tennissen in de hitte: zes tips

Hoewel de zomer nog niet officieel van start is, stijgt het kwik de komende tijd tot temperaturen boven de dertig graden. Geen reden om niet de baan op te gaan, maar je moet wel met een zaken rekening houden. Met deze zes tips betreed je goed voorbereid jouw tennisarena.

Hoewel de zomer nog niet officieel van start is, stijgt het kwik de komende tijd tot temperaturen boven de dertig graden. Geen reden om niet de baan op te gaan, maar je moet wel met een zaken rekening houden. Met deze zes tips betreed je goed voorbereid jouw tennisarena.

  1. Smeren, smeren en smeren

Het is een kleine moeite: insmeren met zonnebrand. Zonnebrand zorgt ervoor dat je huid beter beschermd is tegen de UV-stralen van de zon. Waarom? Te lang in de zon heeft mogelijk vervelende gevolgen. Denk daarbij aan huidverbranding, huidveroudering of huidkanker. Alle reden dus om altijd een tube zonnebrand in jouw tennistas te hebben.

  1. Pas je trainingstijd aan

Probeer vroeg in de ochtend of in de avond te gaan tennissen. Dat scheelt nu eenmaal een aantal graden en de zon is dan minder fel. Lukt dat niet? Kort je trainingsmoment dan in. Als je een (oefen) wedstrijd speelt kun je kiezen om bij deuce een beslissend punt te spelen of sets tot vier games te spelen. Dit zijn regels die toernooien ook mogen toepassen als de temperatuur boven de 32 graden is.

  1. Drink!

Misschien wel de belangrijkste. Tijdens een uur tennissen (in normale temperaturen) verlies je tussen de 0,6 en 1 liter vocht. Als het warm is verlies je veel meer. Een gouden regel: stijgt je vochtverlies naar 2 procent van je lichaamsgewicht, dan daalt je prestatieniveau met 10 procent. Wanneer je nog meer vocht verliest kan dit zelfs leiden tot uitdroging of uitputting.

Gouden regel: stijgt je vochtverlies naar 2 procent van je lichaamsgewicht, dan daalt je prestatieniveau met 10 procent.

Het is dus cruciaal om je vochtbalans op peil te houden. Aanbevolen wordt op een dag zo’n 2 liter water te drinken. Tijdens het sporten geldt een inname van 250 milliliter per kwartier. Inderdaad, dat is best veel.

Ook handig: drink voordat je gaat trainen. Train je ’s morgens vroeg? Zorg dat je dan een paar glazen extra water drinkt voordat je gaat slapen.

  1. Draag een pet

Een pet, bij voorkeur een witte, beschermt je extra tegen de felle zonnestralen. Het helpt om je lichaamstemperatuur niet te ver op te laten lopen. Het lichaam functioneert het beste bij 37 graden, maar bij inspanning in een hoge temperaturen kan dat zomaar oplopen. Dus: een pet in je tennistas is geen overbodige luxe.

  1. Trek luchtige kleding aan

Je kent ze wel. Die spelers die hartje zomer in een volledige nat en bezweet katoenen shirtje van de baan komen. Katoen is niet bedoeld om in te sporten. Goede tenniskleding helpt juist om te verkoelen en het zweet af te voeren.

  1. Zoek verkoeling

Als je pauzeert (doe dat met dit weer ook vaker) zoek dan de schaduw op. Gebruik een parasol of ga even van de baan. Wat ook helpt: een natte handdoek in de nek leggen, eventueel met een aantal ijsblokjes. Zo verminder je de kans dat je lichaamstemperatuur snel oploopt.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *