De tennisboeken die je in de kast moet hebben

Welke tennisboeken zijn leuk om te lezen? En welke boeken helpen je bij jouw eigen spel? We zetten er een aantal op een rijtje. Leuk om zelf te lezen of om aan iemand cadeau te doen.

Welke tennisboeken zijn leuk om te lezen? En welke boeken helpen je bij jouw eigen spel? We zetten er een aantal op een rijtje. Leuk om zelf te lezen of om aan iemand cadeau te doen.

Lelijk winnen

Een tennisbijbel. Dit boek is geschreven door de Amerikaanse tenniscoach Brad Gilbert. In zijn actieve tenniscarrière bereikte hij de vierde plaats op de wereldranglijst. Dat deed hij niet vanwege zijn fluwelen techniek, maar met ‘ lelijk tennis’. Als coach boekte hij successen met onder andere Andy Roddick, Andy Murray en Andre Agassi.

In dit boek richt hij zich op het mentale en tactische onderdeel van het spel. De sleutel tot succes is volgens Gilbert meer nadenken, situaties herkennen, analyseren en kansen benutten. Dus: wil jij weten hoe je om moet gaan met moonballers? Of juist met tegenstanders die alleen maar naar het net komen? Gilbert geeft je in dit boek allerlei praktische tips die je meteen kunt toepassen. En, niet onbelangrijk: hij belooft dat je 20 procent beter wordt.

Federer vs Nadal

Een boek van journalist Robert Misset. Novak Djokovic staat bovenaan het lijstje met het aantal Grand Slam titels. Toch is de meest in het oog springende rivaliteit in het tennis de afgelopen 20 jaar die tussen Federer en Nadal.

Misset ontleedt aan de hand van vijftien wedstrijden tussen hen het magische spel en gunt de lezer ook een kijkje in hun ziel. Misset spreekt onder meer met Robin Haase, die uitgebreid vertelt over zijn trainingen met Federer.

De meester

Ruim twintig jaar volgde Chris Clarey Roger Federer. Clarey is een van de meest ervaren sportverslaggevers van de New York Times die overal met zijn neus bovenop zit. Hij schetst een portret van een grillig talent naar de meest populaire tennisser aller tijden. Clarey heeft daarbij toegang tot de mensen die direct om Federer staan, zoals zijn vrouw Mirka, zijn coaches en zijn management.

Het innerlijk spel door tennis

Met rackets gooien, schreeuwen en gefrustreerd raken door het spel van de tegenstander. We herkennen het allemaal. Maar hoe ga je daarmee om? Hoe kun je dat verbeteren?

Schrijver W. Timothy Gallwey is een van de grote inspirators in de sportpsychologie. Hij maakt in zijn boek duidelijk dat tennis om veel meer gaat dan een harde forehand of een topspin backhand. Het boek, waarvan al miljoenen exemplaren zijn verkocht, staat vol met praktische tips voor tennissers van alle niveaus. Met zijn aanwijzingen sta je binnen een mum van tijd met meer plezier én resultaat op de baan.

Open

Een klassieker die iedere tennisliefhebber gelezen moet hebben. Amerikaan Agassi, goed voor acht grandslamtitels, blikt in deze autobiografie terug op zijn leven. Over zijn obsessieve vader van wie hij keihard moest trainen, zijn onverwachte overwinning op Wimbledon in 1992 en zijn rivaliteit met Pete Sampras.

Maar ook vertelt hij uitgebreid over zijn mislukte droomhuwelijk met Brook Shields en de angst dan zijn toupet (die wilde haardos was niet helemaal van zichzelf) tijdens wedstrijden los zou laten.

Wie durft? Spagaat van een tenniscoach

Tjerk Bogsta is tenniscoach. Hij was tussen 2001 en 2006 captain van het Nederlandse Davis Cup-team. In Wie durft? , spagaat van een tenniscoach vertelt hij hoe hij als coach geregeld in conflict raakt tussenspelers met extreme karakters.

Daarnaast geeft hij zijn mening over het opleiden van tennistalenten in Nederland. De financiële druk, het schoolsysteem en dominante ouders kunnen zijn volgens Bogstra vaak een remmende factor in de ontwikkeling van tennistalent. Een unieke  inkijk in de wereld van het proftennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *