Naar binnen of naar buiten serveren? Het zijn (ook op hoog niveau) vaak de eerste opties die afweegt. En dat terwijl de service op het lichaam – the body serve – door topcoaches en spelers als een zeer effectief middel wordt gezien. Hoe zit dat precies?
In het professionele mannentennis is het winstpercentage op de tweede service een belangrijke graadmeter voor je ranking. Het gemiddelde op de proftour ligt op 51 procent. De Italiaanse nummer 1 van de wereld Jannik Sinner haalt een percentage van 54 procent. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar de dataset die voor deze analyse werd gebruikt bestaat uit 80 wedstrijden over de laatste drie jaar.
Waar serveert Sinner?
Uit de gegevens blijkt dat Sinner aan de rechterkant van de baan 44 procent op het lichaam serveert, 19 procent naar buiten en 37 procent naar het midden. Aan de linkerkant van de baan serveert hij nog meer naar het midden: 63 procent. Slechts 19 procent gaat naar buiten en 18 procent gaat naar binnen.
Interessante cijfers, want veel (amateur)tennissers kiezen op de tweede service standaard voor de service naar de backhand van de tegenstander. Waarom kiest Sinner er dan voor op het merendeel op het lichaam te serveren?
Lees ook: Wie wordt de opvolger van Wesley Koolhof in Davis Cup-team? – Tennisnieuws.nl
1.Minder hoeken voor tegenstander
Een service op het lichaam zorgt ervoor dat een tegenstander minder hoeken kan maken. Voorbeeld: als je, met name als rechtshandige spelers op rechts naar buiten serveert, open je de baan. Dat wil zeggen dat een tegenstander zowel langs de lijn als scherp naar buiten kan spelen. Uiteraard mits hij of zij bij de bal kan. Dat is bij een service op het lichaam minder het geval, waardoor je jouw veld veel beter kunt afdekken bij de volgende bal.
2.Beperkte bewegingsvrijheid
Als een bal naar een van de hoeken gaat, beweeg je zijwaarts naar de bal. Komt de bal recht op je lichaam af, moet je eerst ruimte maken. Het is dan lastig, mits de bal hard genoeg is, om het lichaam nog voldoende achter de bal te krijgen, een volledige zwaai te maken en daarbij voorwaarts te bewegen. Met name dat laatste is van belang. Als spelers niet voorwaarts bewegen tijdens hun return, neemt de kwaliteit af. Vaak zie je dat, als een effectieve service op het lichaam gespeeld moet worden, spelers reageren met een korte beweging en achterwaarts vallen. Gevolg: een return die langzaam en kort in het veld valt, waardoor je het initiatief verliest.
3. Verrassingselement
Zoals in de inleiding gesteld: de meeste spelers kiezen voor een bal naar de hoek. Tegelijkertijd verwachten ze dat de tegenstander dat ook doet. Een service door het midden kan dan heel verrassend zijn en de tegenstander op het verkeerde been zetten.
4. Hoger percentage
Dit punt ligt voor de hand, maar is toch belangrijk om te benoemen. Een body serve heeft meer marge van de zijlijnen. De kans dat de bal aan de zijkant uitgaat, is daarom klein. Op belangrijke punten, als je wil een dubbele fout wil voorkomen, kan deze optie daarom interessant zijn. Daarnaast is deze service ook een goede optie op dagen of momenten dat je meer dubbele fouten slaat dan gebruikelijk. De body service is minder risicovol, brengt je percentage omhoog en geeft je weer vertrouwen om de hoeken op te zoeken.
Hoe zit het dan met de eerste service?
Dan kies je in de regel minder vaak voor een service op het lichaam. Omdat je deze met meer vaart en scherper speelt, heb je meer kans dat je service buiten het bereik van de tegenstander speelt. Door een hoek te kiezen en vaak een kortere bal terug te krijgen, kun je dan vervolgens de baan succesvol openen. Tegelijkertijd is ook bij de eerste service een body serve regelmatig een goede optie. Je verrast je tegenstander en je hebt meer kans dat de bal in gaat. Zeker op belangrijke momenten is dat een goed idee.
Conclusie
Analyseer voor jezelf waar jij je service plaatst. Is de body serve op dit moment uberhaupt een onderdeel van je patroon? En zo ja, hoe vaak en wanneer gebruik je die? Ga ermee aan de slag en boost je tweede service. Net zoals Jannik Sinner.