Door: Robert Hesen
Leestijd: 6 minuten

Padel is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. Met zo’n tweehonderd locaties en bijna 450 padelbanen wordt sportminnend Nederland in razend tempo veroverd. Ricardo Hagedoorn (30), een paar jaar geleden 30e van Nederland op de nationale (tennis)ranglijst, ontdekte de sport een paar jaar geleden. Als medewerker wedstrijdsport bij de KNLTB is hij nu dagelijks bezig om de ontwikkelingen rondom padel in goede banen te leiden. Met Ricardo ging ik in gesprek over de reden waarom padel zo populair is, over zijn eigen ervaringen, maar ook over praktische zaken zoals het spelen van competitie en toernooien.

Laten we bij het begin beginnen. Wanneer kwam jij voor het eerst in aanraking met Padel?
“Dat was in 2015. In Roermond stond een mobiele baan. Ik ging met een groepje daar spelen. We hadden er nog nooit van gehoord, maar waren meteen verkocht. Ons tennisniveau lag relatief ver uit elkaar, maar op de padelbaan bleek het verschil veel minder te zijn. We hadden meteen super gave rally’s en vanaf dat moment ben ik alleen maar meer gaan spelen.”

Tennis je wel nog? Of heeft padel alles overgenomen?
“Tennis is nog steeds mijn hoofdsport. Ik train dan ook nog zo’n drie keer in de week. Ik geniet nog enorm van de strijd op de tennisbaan, het een-tegen-een gevecht. Daar ga ik voorlopig nog niet mee stoppen.”

“Het tennisseizoen loopt voor mij van april tot en met september. In het najaar heb ik de afgelopen jaren veel padel gespeeld, dat was een perfecte invulling van die periode. De komende jaren blijf ik zeker nog veel tennissen, maar als ik over een aantal jaar zou besluiten minder te gaan tennissen, is de kans groot dat padel het overneemt.”

‘Je duwt iemand een racket in de hand en er kan gespeeld worden’

De opmars van padel de laatste jaren is enorm. Hoe verklaar jij dat?
“Padel is heel laagdrempelig. Technisch gezien is tennis redelijk lastig, denk bijvoorbeeld aan het aanleren van een service. Met padel speel je alles vanuit een greep, dat is een groot verschil met tennis. Je duwt iemand een racket in de hand en er kan gespeeld worden. Vervolgens is het een kwestie van doorkrijgen hoe het spelletje gespeeld wordt, de dynamiek ontdekken en je kunt lekker spelen. Padel is voor iedereen te leren, dat is het grote verschil.”

In jouw functie spreek je veel mensen die padel spelen. Welke feedback krijg je het meeste terug?
“De dynamiek in het spel. Je komt heel vaak terecht in onverwachte situaties. Denk alleen al aan ballen die terugkomen via de wand. Daarnaast is het makkelijk op te pakken en zit er bij iedereen nog veel rek in het spel. De meeste mensen spelen het nog niet zo lang, daardoor kunnen we allemaal qua niveau nog veel stappen maken.”

Padel wordt alleen in dubbelspel gespeeld. In hoeverre zie je dat als een voordeel?
“Het sociale aspect is vrij groot, dubbelspel verbindt. Maar aan de andere kant is het ook een nadeel. Op de tennisbaan heb je maar één maatje nodig om te spelen. In het buitenland zijn ook padelbanen ontwikkeld waar je kunt singelen, maar dat haalt naar mijn idee veel plezier weg. Over het algemeen zie ik het dus wel als een voordeel.”

Jij werkt bij de KNLTB op de afdeling die zich bezighoudt met competitie en toernooien. Hoe werkt dat bij padel in vergelijking met tennis?
“De manier waarop de competitie wordt georganiseerd, werkt soortgelijk. Overigens wordt die in juni en juli gespeeld, na afloop van de tennis voorjaarscompetitie. De competitie telt vijf speeldagen in het voorjaar en vijf speeldagen in het najaar.”“De structuur rondom de toernooien is echt anders. Daar waar tennistoernooien de rating voornamelijk als uitgangspunt hebben, geldt bij padel een ranglijst als basis. Daarvoor moest een nieuwe structuur worden opgetuigd. Daarin heb ik onder meer meegeholpen met het schrijven de reglementen, het regelen van vrijwilligerscursussen en het afhandelen van toernooiaanvragen.”

Stel, ik ben nieuw en wil een padeltoernooi spelen. Moet ik dan lid zijn van een vereniging met padelbanen?
“Je hebt een bondsnummer nodig. Dat kan door lid te worden van een vereniging of commercieel centrum. Als de stap om lid te worden van een vereniging te groot is, maar je toch mee wil doen aan een padeltoernooi, dan kun je ook een toernooipas aanschaffen. Hiermee krijg je toegang tot MijnKNLTB waar inschrijfmogelijkheden voor toernooien zijn en wedstrijdresultaten en statistieken te zien zijn.” Meer informatie hierover vind je via deze link https://www.nlpadel.nl/alles-over-padel/ontdek-padel/lid-worden/toernooipas/

Wat voor speelsterkte krijg ik dan? Werkt dat op dezelfde manier als met tennis?
“Dat is op elkaar afgestemd. De padelspeelsterkte ligt bij aanvang een niveau lager dan je tennisspeelsterkte. Als je speelsterkte 5 bent met tennis, dan begin je als 6 bij padel. Het idee van speelsterkte 1 tot en met 9 werkt hetzelfde. Als je een toernooi wilt spelen, moet je inschrijven in een categorie. Categorie A geldt voor speelsterkte 1 tot en met 3, categorie B voor 4 en 5, categorie C voor 6 en 7 en categorie D voor 8 en 9.”

‘Waar tennistoernooien over het algemeen een week zijn, worden padeltoernooien gespeeld in één weekend’

Nederland is beroemd om haar competitie- en toernooistructuur. Worden op padeltoernooien op dezelfde manier georganiseerd?
“Daar zitten wel verschillen in. De toernooiformats zijn korter. Waar tennistoernooien over het algemeen een week zijn, worden padeltoernooien gespeeld in één weekend. Je kan namelijk makkelijk twee of meer wedstrijden op één dag spelen. Daarom hebben veel toernooiorganisaties, maar ook deelnemers de voorkeur om op vrijdag, zaterdag en zondag te spelen. Dat systeem wordt enthousiast ontvangen.”

Inmiddels hebben veel mensen de weg naar de padelbaan weten te vinden. Maar wie zijn die mensen? Is er een bepaalde groep aan te wijzen die de sport omarmt?
“Padel is een moderne sport. Omdat het zo dynamisch is, trekt het ook een andere doelgroep. Waar tennis het moeilijk heeft in de doelgroep 25 tot en met 35 jaar, weet padel deze mensen juist heel goed te enthousiasmeren. Zij vinden dit spel heel tof. En daar hebben we als KNLTB ook de positionering op ingesteld. Overigens zijn het niet alleen maar tennissers die padel gaan spelen. Je ziet ook opvallend veel voetballers die de padelbaan ontdekt hebben. Daarnaast hoor ik veel geluiden van oudere mensen die vanwege fysiek ongemak niet meer goed kunnen tennissen. Omdat padel minder zwaar is voor de arm en ze minder hoeven te lopen, biedt dat voor hen een perfecte oplossing.”

Hoe zit met jeugd die padel speelt?
“Dat staat nog in de kinderschoenen. We hebben nu de focus op de groep tussen de 25 en 35 jaar. Ik verwacht dat we in 2022 ook met een plan komen om de jeugd aan padel te binden.“

‘Het is geweldig om te zien dat Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart regelmatig video’s posten waarop te zien is dat ze padel spelen’

In 2024 heeft één op de vier tennisverenigingen in Nederland padelbanen liggen. Althans, dat is de doelstelling van de KNLTB. Wat moet nog gebeuren om dat voor elkaar te krijgen?
“De algemene bekendheid van de sport moet omhoog. De tennissers weten steeds beter hun weg naar de padelbaan te vinden. De rek zit juist in de mensen die niks of weinig met tennis hebben en dus niet bekend zijn bij de KNLTB. Daarom is het bijvoorbeeld geweldig om te zien dat Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart regelmatig video’s posten waarop te zien is dat ze padel spelen. Als we meer van dat type ambassadeurs krijgen, stijgt de bekendheid snel. Maar we moeten ook creatief zijn in onze marketing. Dat hoort niet direct bij mijn functie, maar ik denk bijvoorbeeld aan een pop-up baan op een groot dance-event, waarbij jongeren lekker padel kunnen spelen. Of een groot promotietoernooi door bekendheden in een mooi stadion. Het zijn misschien wilde ideeën, maar je moet altijd blijven dromen.”

“Uit de cijfers blijkt dat nog relatief weinig vrouwen padel spelen. Dat is iets waar we ons ook voor willen inzetten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen graag meer mogelijkheden willen om gemengd te spelen. Daar gaat de bond naar kijken. Omdat padel minder fysiek is dan tennis, ligt het voor de hand dat we daar opties in gaan bieden.”Padelbanen liggen vaak bij tennisverenigingen. Is dat een must?
“Dat hoeft niet, al hebben tennisverenigingen er wel baat bij, zo laat onderzoek zien. Op dit moment zie je veel commerciële partijen padelbanen aanleggen. Voor de KNLTB is het natuurlijk een grote uitdaging dat zij zich bij ons aansluiten. Daarvoor moeten wij onze meerwaarde laten zien. En die hebben we in de vorm van de competitie- en toernooistructuur. Daarnaast heeft de bond de padelboeker, waarbij je makkelijk en snel een baan kunt reserveren.“

Als veel mensen padel gaan spelen, zijn goede trainers onmisbaar. Zijn er al opleidingen om padeltrainer te worden? En zo ja, hoe werkt dat?
“Zeker, daarvoor heeft de bond twee opties. Er is een opleiding gemaakt voor mensen die nog geen tennistrainersdiploma hebben, waardoor er ook aandacht is voor didactiek, lesopbouw en andere zaken. Dat is een opleiding van veertien weken. Daarnaast is er een opleiding van zes weken, specifiek voor mensen die al een trainersdiploma hebben. Dan gaat het alleen inhoudelijk over padel. Verspreid in het land zijn nu vijf opleidingen.”

‘Dat padel over een paar jaar niet meer weg te denken is op de Nederlandse sportverenigingen en sportcentra, staat voor mij als een paal boven water’

Wanneer ben je zelf tevreden?
“Ik kijk dan met name naar de evenementen. De Triple Double Competitie, die wordt gespeeld in april en mei, telde vorig jaar 25 teams. Nu hebben zich al meer dan 600 teams ingeschreven! Het aantal competitieteams hopen we te verdubbelen naar 2.000. En als we dan ook nog honderd padeltoernooien kunnen organiseren, is dat een mooie start. Natuurlijk zijn we daarin wel afhankelijk van wat mogelijk is met betrekking tot het coronavirus. Maar dat padel over een paar jaar niet meer weg te denken is op de Nederlandse sportverenigingen en sportcentra, staat voor mij als een paal boven water!”