Tien tennisdocumentaires die je moet zien

Het leukste is om zelf te tennissen. Maar als dat er even niet in zit is het kijken naar een tenniswedstrijd of een een mooie tennisdocumentaire een heerlijk alternatief. Tennisnieuws.nl zet tien tennisdocumentaires op een rijtje die je niet mag missen.

1. Break Point (2023)

De streamingsdienst volgde een aantal toptennissers tijdens het seizoen achter de schermen. Onder meer Nick Kyrgios, Ons Jabeur, Maria Sakkari, Taylor Fritz en Casper Ruud worden op de voet gevolgd. De serie geeft een intiem inkijkje in hun leven en de manier waarop ze hun sport beleven. Het laat enerzijds de intensiteit van tennis op het hoogste niveau zijn, maar in de uitzendingen is ook veel aandacht voor de mens achter de tennisser. Break Point is enigszins te vergelijken met Drive to Survive, waarin rijders en andere persoonlijkheden uit de Formule 1 gevolgd worden.

Waar te kijken: Netflix

2.Andy Murray: Resurfacing (2019)

Inmiddels is hij écht gestopt. Al is Murray niet weg te denken uit de internationale tenniswereld, hij is inmiddels namelijk de coach van Novak Djokovic. Deze film gaat over zijn comeback nadat hij een aantal jaren geleden een zware heupoperatie onderging die zijn carriere bijna vroegtijdig beëdigde. De film biedt biedt een emotionele en rauwe blik op Murray’s fysieke en mentale strijd om terug te keren naar de tennisbaan. Het toont niet alleen de pijn en opofferingen, maar ook de liefde en steun van zijn familie en team.

Waar te kijken: Amazon Prime Video

3.Strokes of Genius (2018)

De Wimbledon-finale van 2008 tussen Roger Federer en Rafael Nadal wordt beschouwd als een van de grootste wedstrijden ooit. Deze documentaire combineert beelden van de epische vijf-setter met de verhalen van beide spelers, hun rivaliteit en hun persoonlijke achtergronden. Het legt uit hoe deze wedstrijd een keerpunt was in hun carrières en waarom het nog steeds wordt gezien als een meesterwerk van sport. Het is een prachtig verhaal over rivaliteit, respect en sportieve grootsheid. Zelfs als je geen tennisfan bent, zal deze documentaire je boeien.

Waar te kijken: Amazon Prime Video, Apple TV, Google Play Movies (tegen betaling)

4. Federer: Twelve Final Days (2024)

Deze documentaire biedt een intiem kijkje in de laatste twaalf dagen van Roger Federers professionele tenniscarrière. De film toont de voorbereidingen van Federer op zijn afscheid tijdens de Laver Cup 2022. Daar speelde hij zijn laatste wedstrijd: een dubbelpartij aan de zijde van zijn grootste rivaal Rafael Nadal.

De beelden waren oorspronkelijk bedoeld als privé-opname. Naast Federer zelf komen ook zijn familie en zijn drie belangrijkste rivalen – Rafael Nadal, Novak Djokovic en Andy Murray – aan het woord, wat zorgt voor een diepgaand en emotioneel portret van deze legendarische atleet. Voor fans van Federer en tennisliefhebbers in het algemeen is dit een must-see die de impact en het nalatenschap van zijn carrière prachtig in beeld brengt.

Waar te kijken: Amazon Prime Video

5. Het tennisleven van Sjeng Schalken in Miami

Sjeng Schalken is met een hoogste notering van nummer 11 van de wereld een van de beste Nederlandse tennissers ooit. Hij bereikte drie keer de kwartfinale van Wimbledon. In 2002 haalde hij de halve finale van de US Open, die hij verloor van de latere winnaar Pete Sampras.

De Limburger stond bekend om zijn degelijkheid en ijzeren discipline. Mart Smeets, die ruim 20 jaar geleden op bezoek ging bij Schalken tijdens het masterstoernooi van Miami, laat dat in deze documentaire op een fantastische manier zien.

Waar te kijken: Deze documentaire is hier te bekijken.

6. Tennisvereniging Krajicek

In Tennisvereniging Krajicek schetst verslaggever Kees Jongkind een goed beeld van de familie. Hij interviewt niet alleen Richard, winnaar van Wimbledon in 1996, en zijn zus Michaëlla, maar laat ook vader Petr uitgebreid aan het woord. Die eist van zijn kinderen een ijzeren discipline. In de 50-minuten durende documentaire blijkt dat vader Petr veel eist van zijn kinderen.

Het is voor beide kinderen een keiharde leerschool. Voor Richard is het te hard; hij breekt op een gegeven moment met zijn vader. Tijdens de Wimbledon-overwinning van Krajicek in 1996 zit zijn vader dan ook niet op de tribune.

De documentaire stamt uit 2000, maar is nog altijd de moeite waard om te bekijken.

Waar te kijken: Deze documentaire is hier gratis te bekijken

7. Tallon: Onder Druk

De documentaire ‘Tallon: Onder Druk’ biedt een diepgaand en persoonlijk inzicht in het leven van de beste Nederlandse tennisser van dit moment: Tallon Griekspoor. Hij wordt tijdens het seizoen 2024 intensief gevolgd door de camera. De film volgt zijn reis naar de top van het professionele tennis en belicht zowel de fysieke als mentale uitdagingen die hij onderweg tegenkomt. Na een fenomenale opmars waarin hij bijna de top-twintig van de wereld haalt, legt de documentaire zijn zwaarste seizoen vast, waarin hij onder meer breekt met zijn coach Kristof Vliegen. De nadruk ligt op de mentale strijd en de druk die gepaard gaat met het zijn van de nummer één van Nederland.

De documentaire is geregisseerd door Jan-Willem de Lange en geproduceerd door Jop Goslinga, Lucy van Gaalen en Remy Steijger. Met een duur van 48 minuten biedt de film een rauw en eerlijk beeld van het leven van Griekspoor.

Waar te kijken: Prime Video

Credits: Libéma Open/Edwin Verhoef

8. King Richard

De film King Richard (2021) is een biografisch sportdrama over Richard Williams, de vader en coach van de legendarische tennisspeelsters Venus en Serena Williams. Will Smith speelt de hoofdrol als Richard, die met een vastberaden en onconventionele aanpak zijn dochters vanaf jonge leeftijd voorbereidt op een succesvolle tenniscarrière. De film laat zien hoe hij ondanks financiële moeilijkheden en scepsis uit de tenniswereld blijft geloven in zijn plan en zijn dochters naar de top helpt. King Richard werd geprezen om zijn inspirerende verhaal en acteerprestaties, en leverde Will Smith een Oscar op voor Beste Acteur.

Waar te zien: Prime Video, Google Play Films en Pathé Thuis

9. Naomi Osaka

De documentaire Naomi Osaka is een driedelige miniserie die in juli 2021 op Netflix is uitgebracht. Geregisseerd door Garrett Bradley, biedt de serie een intieme blik op het leven van de Japanse tennisster Naomi Osaka gedurende twee jaar van haar carrière.

De serie volgt Osaka vanaf de US Open in 2019 en documenteert haar reis zowel op als buiten de tennisbaan. Het belicht haar worstelingen met mentale gezondheid, de druk van het zijn van een topsporter en haar zoektocht naar identiteit en doel. Daarnaast toont de documentaire haar betrokkenheid bij sociale kwesties, zoals haar deelname aan protesten na de moord op George Floyd en haar inzet voor de Black Lives Matter-beweging.

Met een duur van 37 tot 42 minuten per aflevering biedt de serie een diepgaand inzicht in de uitdagingen en triomfen van Osaka, zowel persoonlijk als professioneel. De documentaire is geprezen om zijn eerlijke en genuanceerde weergave van de complexiteiten van roem, identiteit en activisme in de moderne sportwereld.

Waar te kijken: Netflix

10. Oranjegekte in tennisland

Van 26 tot 28 maart 1993 beleeft het Nederlandse tennis een historisch weekend: het Davis Cup-team verslaat grootmacht Spanje. Mark Koevermans begint dramatisch tegen Carlos Costa en hoopt dat zijn laatste partij niet meer beslissend is. Maar Paul Haarhuis wint, waardoor Koevermans alsnog tegen Sergi Bruguera moet spelen. Na een achterstand van twee sets sleept hij in een bloedstollende vijfsetter de zege binnen. De overwinning ontketent een tennisgekte in Nederland, met tijdelijke stadions voor de Davis Cup.

Andere Tijden Sport blikt terug met de hoofdrolspelers en reconstrueert dit legendarische tennisweekend. Zo ontmoet Mark Koevermans op tennispark Vall d’Hebron in Barcelona, waar het zich twintig jaar geleden allemaal afspeelde, Sergi Bruguera. Samen halen ze herinneringen op. Ze schudden elkaar ook eindelijk de hand. Indertijd kwam dat er niet van, omdat Koevermans na het winnende punt werd bedolven onder zijn teamgenoten. Ook Paul Haarhuis, captain Stanley Franker, Richard Krajicek (die wegens ziekte ontbrak), commentator Heinze Bakker en Robert Misset kijken terug op die drie dagen van Oranjegekte in Tennisland.

De documentaire is hier gratis te bekijken

Lees ook: 7 tennispodcasts die je niet mag missen

Robert Hesen

Robert Hesen is tennisleraar (A- en B-licentie) en was niveau 2-speler. Hij studeerde sportkunde, communicatiewetenschap en is actief als sportjournalist.
Robert@tennisnieuws.nl

Meer van auteur

Contactverbod voor toeschouwer die Britse tennisster Raducanu lastigviel

Dubai Betting Preview: Mirra Andreeva vs. Elena Rybakina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *