We brengen veel tijd door vanaf de baseline. Dat vinden we fijn en vertrouwd. Maar wist je dat het juist loont om naar het net te gaan? Aan de hand van een aantal opvallende statistieken leggen we uit waarom dat zo is én wanneer je het beste naar het net kunt gaan.
Bellucci
De algemene opinie is dat oplopen naar het net toch vooral iets is van lang geleden. Namen zoals Pete Sampras, John McEnroe en Martina Navratilova worden dan snel genoemd. Het blijkt een misvatting. Het netspel is springlevend. Kijk maar eens naar de wedstrijd tussen Mattia Bellucci en Daniil Medvedev tijdens de tweede ronde van het ABN AMRO open. De Italiaan, die de wedstrijd won, kwam 38 keer naar het net en won 29 van zijn punten. Op een totaal van 113 gewonnen punten is dat aanzienlijk.
Gemiddeld winstpercentage
Uit statistieken van alle grandslamtoernooien blijkt dat spelers gemiddeld slechts 46 procent van de baselinepunten winnen. Het aantal punten dat tennissers gemiddeld winnen als ze aan het net komen? 66 procent. Deze cijfers lijken overigens bij mannen en vrouwen niet veel te verschillen. Tijdens de US Open van 2024 wonnen vrouwen 66 procent van de punten aan het net, ten opzichte van 48 procent vanaf de baseline. Bij de mannen op dit toernooi lag het gemiddelde winstpercentage vanaf de baseline op 46 procent en 66 procent aan het net.
![](https://tennisnieuws.nl/wp-content/uploads/2024/12/shutterstock_2171478541-VillegasPhoto-Shutterstock.com-Griekspoor-1024x684.jpg)
Wanneer kun je het beste naar het net?
Dat is de bal na jouw eerste opslag. Voorbeeld: je serveert en zet daarmee je tegenstander onder druk. Vervolg krijg je een bal terug halverwege de baan. Die bal speel je als approach waarna je oploopt naar het net. Statistisch gezien is dit by far de beste bal om op te lopen.
Dat heeft alles te maken met de service waarmee je een tegenstander onder druk kunt zetten. Uit de cijfers blijkt dat de return op de eerste service, met name de forehand return, de meest gemaakte fout is in het tennis. Dat laat zien dat een tegenstander over het algemeen moeite heeft met deze bal en hier mogelijkheden liggen om op te lopen naar het net.
Lees ook: Column: mooiste tennistijd van het jaar
Nog meer voordelen om naar het net te gaan?
Zeker. Je dwingt jouw tegenstander in een andere situatie. Een reguliere bal in een baselinerally is heel anders dan het slaan van een passingshot. Heb je een sterke baselinespeler tegenover je? Schroom dan niet om naar het te gaan en jouw opponent te testen in deze situatie.
Als je een volley speelt, heeft de tegenstander minder tijd om te reageren. Je neemt als het ware tijd weg en dwingt hem om sneller te herstellen. Door voortdurend vanaf de baseline te spelen geef je jouw tegenstander meer tijd om te herstellen. Daarnaast is het risico om vanaf de baseline een winnende slag te produceren groter
Is het baselinespel dan niet belangrijk?
Uiteraard wel. Het is en blijft een groot onderdeel van jouw tennis. Maar het zou niet het enige moeten zijn. Oefen tijdens trainingen dus veelvuldig jouw approach en je volleys. Het voelt misschien niet altijd comfortabel, maar als je meer wedstrijden wil winnen is een ontwikkeld netspel absoluut noodzakelijk. Kijk maar naar de cijfers.
Met welke oefeningen kan ik mijn netspel verbeteren?
- Speel games en verplicht jezelf door bij iedere bal na de service die 50/50 is op te lopen naar het net. Met 50/50 bedoelen we dat het een bal is waarbij je normaal gesproken twijfelt om op te lopen. Het is uiteraard weinig zinvol om op te lopen naar het net als je een keiharde return op de voeten krijgt.
- Laat jouw trainingspartners onderhands een korte bal in het spel brengen. Jij bent verplicht op te lopen met de volgende bal, waarna je het punt uitspeelt.
- Speel games en spreek af dat je twee punten of één game krijgt als je het punt wint met een volley. Zo stimuleer je jezelf om het net op te zoeken.